Ürdün: Filistinlilerin sınır dışı edilmesini savaş ilanı olarak görüyoruz
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırılarının ardından İsrail ordusunun başlattığı operasyonlar nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon Filistinli evlerini terk etmek zorunda kalırken, Ürdün’den İsrail’e sert uyarı geldi.
Ürdün Başbakanı Bişr el-Hasavne, Gazze veya Batı Şeria’daki Filistinlileri yerinden etmeye yönelik her türlü girişimi ya da bu duruma yol açacak koşulların yaratılmasını “kırmızı çizgi” olarak nitelendirerek, Ürdün’ün bu durumu “bir tehdit beyanı” olarak değerlendireceğini ifade etti. savaş”.
Ürdün’ün resmi haber ajansı Petra’nın haberine göre konuşmasında Al-Hasavne, ülkesinin Mısır’ın bu konudaki tutumunu desteklediğini belirterek, “Kardeş Filistin halkının yeri kendi toprağıdır, başka yer değil.”
Ürdün’de “Batı Şeria” endişesi
İsrail’in komşu ülkeleri Mısır ve Ürdün, 7 Ekim’de başlayan çatışmalar sırasında Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri kendi topraklarına kabul etmeyi reddetti. Uzun yıllardır büyük bir Filistinli mülteci grubuna ev sahipliği yapan Ürdün, İsrail’in bu durumu görmesinden endişe ediyor. mevcut durumu Filistinlileri işgal altındaki Batı Şeria’dan sınır dışı etmek için bir fırsat olarak görüyor. Batı Şeria’daki Filistinliler, 7 Ekim’den bu yana bölgedeki Yahudi yerleşimcilerin saldırılarının hedefi oluyor.
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, geçen hafta yaptığı açıklamada, Filistinlileri Ürdün’e sınır dışı etmeye yönelik her türlü girişimi “savaş ilanı” olarak değerlendireceklerini belirterek, “İsrail’in coğrafyayı değiştirmek amacıyla Filistinlileri sınır dışı etmeye yönelik her türlü girişimini” değerlendireceklerini belirtmişti. ve demografiye yanıt verilecektir.” Ürdün ordusunun ülkenin batısındaki Batı Şeria sınırına destek verdiği biliniyor.
“Bütün seçenekler masada”
İsrail’i Gazze’deki operasyonlarında askeri ve sivil amaç ayrımı yapmamakla suçlayan Ürdün Başbakanı, “askeri güç ve kibir mantığının kimseye güvenlik ve huzur getirmeyeceğini” belirterek, “Bu konuda tüm seçenekler masada” dedi. İsrail’in Gazze’deki saldırganlığına ve bunun yansımalarına tepkileri.”
Ürdün ve Arap ülkelerinin Gazze’deki savaşı durdurmak için çabalarını sürdürdüklerini kaydeden Bişr el-Hasavne, 11 Kasım’da Suudi Arabistan’da yapılması planlanan Arap Birliği olağanüstü zirve toplantısına dikkat çekti.
Ürdün, Gazze’deki savaş nedeniyle İsrail büyükelçisini geri çekmiş, Hamas’ın İsrail’e saldırısının hemen ardından Amman’dan ayrılan İsrail Büyükelçisinin ülkeye geri kabul edilmeyeceğini açıklamıştı. 1994 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalayan Ürdün, İsrail ile uzun yıllar diplomatik ilişkilerini sürdüren az sayıda Arap ülkesinden biriydi.
dpa,rtr/BK,JD